joi, 1 august 2013

Iedera dracului

De cand ma stiu, in casa mea a existat cel putin un ghiveci cu flori cataratoare, care isi intindeau firele pe peretii casei, umpland camerele si sufletul de verdeata. Unii imi spuneau ca planta aceasta de
apartament se numeste telefon sau telegraf, dar nu sunt convinsa ca este adevarat. Cautand informatii pe internet, am aflat ca ceea ce am eu in casa se numeste iedera dracului.
Mie imi este draga pentru ca nu are deloc pretentii. Daca o ud sau daca uit sa ii dau apa, ea isi vede de viata si incearca sa supravietuiasca pana cand vin zile mai bune. Frunzele in mai multe culori (verde, galben, alb) imi tintuiesc privirile, facandu-ma sa ma intreb daca exista doua frunze cu acelasi model. Am remarcat ca face mai repede frunze noi daca o tin langa geam, la lumina si caldura soarelui si daca o ud cam la doua zile.
Internetul spune ca aceasta planta vine din insulele Solomon, ca in mediul lor natural ajung la inaltimi de peste zece metri, iar florile seamana cu un spic galben. Mediul artificial din apartamente nu le ajuta, asa ca nu vor inflori niciodata, oricata grija am avea de ele.
Se spune ca iedera dracului este una dintre cele mai eficiente plante de apartament, cand vine vorba despre absorbtia substantelor nocive din atmosfera, ceea ce ar duce la imbibarea plantei cu acele substante. Nu garantez ca este adevarat, dar nici nu va sfatuiesc sa ii incercati gustul. Bucurati-va de frumusetea ei, admirati rapiditatea cu care se intinde si nu uitati sa ii oferiti minimul de grija pe care il cere.
O puteti inmulti rupand varful unei crengute (maxim 4 frunze). Bagati crenguta in apa si lasati-o acolo pana cand incepe sa faca radacini, dupa care o puteti transfera in ghiveci.



4 comentarii:

  1. ...ador plantele căţărătoare. Dar n-am! Trebuie să iau măsuri! Ăsta-i alt blog sau ai făcut schimbări?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu le ador, dar de cand cu blogul nu le mai merge de nici o culoare. :(
      Asta este primul meu blog, facut anul trecut in februarie si abandonat vreme de un an. L-am retrezit la viata cand m-am decis sa fac un ban cinstit scriind si advertoriale. :))))

      Ștergere
    2. Tu cred ca il stii pe cel mai nou, facut luna trecuta. http://www.doaronline.blogspot.ro/

      Ștergere
  2. Am avut asa ceva cand locuiam la Tecuci !
    Te-ai gandit cat praf aduna ?

    RăspundețiȘtergere