Cvasul este o bautura racoritoare, cu gust acrisor, obisnuita la rusi, preparata prin fermentare din fructe, ba uneori doar din apa, paine si malț. aduce mult cu berea sau cu limonada, este potrivita mai ales pe timp de vara si are un gust foarte placut.
Cvas de lamaie
Ingrediente: 3 lamai, 1 si 1/4kg zahar, 25g drojdie de bere, 30-40 stafide, 10 boabe de orez.
Se pun la fiert 10 litri de apa. Dupa ce apa incepe sa fiarba, se ia de pe foc, se pun lamaile taiate felii subtiri si se lasa la racit. Cand apa devine calda (40 grade C) se pune o bucata de drojdie de bere cat o nuca si un pahar sau doua de zahar. Se amesteca pana se dizolva zaharul si se lasa la un lasa intr-un loc caldut pana se ridica lamaia deasupra (circa 12 ore), dupa care se strecoara, se pune zahar dupa gust (circa 1kg la 10 litri).
Dupa ce s-a topit zaharul, se trage la sticle. Sticlele se lasa neumplute cam de o palma. In fiecare sticla se pun 3-4 stafide si 1 bob de orez. Inainte de a astupa sticlele cu dopuri, se pune un varf de cutit de bicarbonat. Dopurile se oparesc si se astupa sticlele, se leaga cu o bucata de carpa si sfoara. Sticlele se pastreaza intr-un loc rece. Dupa 24 de ore se poate consuma.
Sticlele se vor deschide cu grija, deoarece dopurile sar cu pocnete ca la sampanie.
Cvas de mere
Ingrediente: 10 litri suc de mere, 1 si 1/2kg zahar, drojdie de bere.
Sucul de mere se toarna intr-o oala, se pune pe foc pana incepe sa fiarba, se pune zaharul, apoi se da la o parte. Cand ajunge la temperatura de 30 de grade C se toarna intr-un vas si se pune drojdia. Dupa 12 ore se imbuteliaza in sticle. Sticlele se inchid bine cu dopuri fierte, se smolesc, sau se leaga cu sfoara. Se pastreaza in pozitie culcata, in beci. In timpul pastrarii sticlele nu se vor misca din loc ca sa nu sara dopurile sau sa se sparga. Se poate consuma dupa 2-3 saptamani.
Am gasit aceste retete intr-o carte veche, pe care soacra mea o uitase prin pod, la tara. Inca nu am incercat, dar cum canicula nu se lasa dusa, am de gand ca in zilele urmatoare sa prepar ambele retete, chiar daca probabil voi taia toate ingredientele pe jumatate (in loc de 3 lamai voi pune doar una si jumatate, in loc de 40 de stafide doar 20 si tot asa...).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu