luni, 26 august 2013

Sirop din muguri de brad

Bradul este un abore conifer inalt, ce crestea candva pe muntii falnici si care acum poate fi intalnit chiar si in parcurile oraselor de ses. :) Are frunzele in foma de ace de culoare verde inchis, despre care poetul canta
candva "...cu cetina tot verde", vrand sa spuna ca ramurile bradului par mereu verzi datorita acelor de brad, care nu isi pierd culoarea nici macar iarna.
Mugurii de brad care apar primavara au un verde crud si sunt foarte cautati, in special pentru ca din ei se face un sirop cu multe intrebuintari (combate tusea, bronsita, virozele respiratorii, dar poate fi folosit ca orice alt sirop, alaturi de apa minerala, in zilele calduroase de vara).
Mugurii de brad de numai 2-4 cm se spala, se pun la fiert in apa care doar in acopera si se lasa la fiert pana cand sunt bine inmuiati. Se da oala la o parte de pe foc si se lasa undeva la rece pana a doua zi, cand strecuram siropul, stoarcem mugurii de brad si la fiecare litru de sirop rezultat adaugam 1 kg zahar si zeama de la o jumatate de lamaie.
Topim zaharul invartind in oala, apoi punem iar siropul pe foc si amestecam din cand in cand, pana cand dispare spuma. Vom stii ca este gata siropul din muguri de brad cand va face bule mari de aer, ca dulceata. Siropul se toarna cald in sticle si se capseaza, apoi se depoziteaza intr-un loc racoros (in camara).
Imi amintesc un an din copilarie, o primavara in care parintii ne-au dus pentru prima data la munte. Acolo am vazut verdele crud al mugurilor de brad si de acolo au cules parintii mei o punga plina de muguri, din care mama a facut cel mai gustos sirop din muguri de brad gustat de mine vreodata. In acel an s-a nimerit ca sora mea sa faca o viroza pulmonara si mama sa ii dea, pe langa medicamentele recomandate de medic, cate putin sirop din muguri de brad la cateva ore. Stiu ca s-a vindecat foarte repede, spre mirarea tututror.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu