joi, 1 august 2013

Amintirea pamantului, de Orson Scott Card

Sunt atat de obosita, incat adorm cu cartea in mana. Nu este un lucru chiar rau, pentru ca actiunea se continua in vis, perceptia asupra cartii mi se schimba, prevad alte evenimente, pe care nici macar Card
nu le-ar fi putut imagina. Tragand linie, sunt pe plus, desi ma trezesc foarte obosita. Este ca si cum as citi doua carti in acelasi timp. Nu va voi povesti cartea, pentru ca i-as rapi din farmec, dar va voi lasa cateva citate din ea, ca sa va faceti o idee:

"Nafai cunostea regulile: cand un barbat se poarta ca un copil, e copilaros si toata lumea e incantata, cand un baiat se poarta in acelasi mod, e o copilarie si toata lumea il sfatuieste sa fie barbat."

"-Studiezi sase zile, muncesti cu mintea in timp ce trupul isi ia vacanta. Aici o sa lucrezi in grajduri si in sere, mncind cu trupul pe cand mintea invata pacea pe care o aduce o munca cinstita."

"Nici un barbat din Basilica nu avea ceva cu adevarat al lui; totul venea ca dar de la o femeie. Si chiar si un barbat care, ca Tata, avea toate motivele sa se simta in siguranta cu aceeasi partenera de multi ani- nici macar el nu se putea simti acasa in Basilica, din cauza lacului."

"...superbele cantece de dragoste pentru care Basilica era renumita in lume, combinand muzica cu jocuri erotice fara cuvinte care se desfasurau continuu, repetandu-se la infinit aleatoriu, ca niste sculpturi care se autocreau in dormitoare, gradini private si in fiecare camin din oras."

"-Tu esti cel acoperit de foc, zise ea.
Despre ce vorbea? Cum ar fi trebuit sa raspunda la asa ceva?
-Nu, eu sunt Nafai.
-Nu foc cu adevarat. Mici sclipiri ca de diamant care devin fulgere atunci cand esti suparat."

Amintirea pamantului, scrisa de Orson Scott Card, este o carte care trebuie citita de doua ori. Prima data rapid, pentru ca trezeste curiozitate, pentru ca promite ca pe fiecare pagina sa ofere o alta surpriza. A doua oara trebuie citita pentru a remarca tot ceea ce ne-a scapat la prima lecturare, pentru ca autorul a avut grija sa integreze o multime de idei bune de rumegat printre randurile alerte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu