espressocafe.ro

joi, 4 iulie 2013

Fazan si cuvinte cu care se poate inchide

Update: Pentru ca deja au intrat pe blog persoane care doreau sa afle cu ce cuvinte se incuie la fazan (cuvinte care incuie la fazan), m-am gandit sa revin aici pentru a posta cateva: 

 carunt, liant, ambient, argint, coagulant, armament, cret, neant, abonament, astm, aberant, elefant, absolvent, adult, atins, bazalt, biliard, beligerant, bulevard, calm, cantonament, ciment, cerb, confident, cuart, cult, dalb, debutant, dialect, dezolant, docent, efect, etans, enorm, enervant, exigent, ezitant, faliment, ferm, filament, flotant, fluent, fond, fulminant, galant, gigant, halucinant, iamb, iert, ignorant, infern, istm, implant, labirint, lemn, luxuriant, mapamond, melc, miting, napalm, neatent, nimb, obiect, odisee, oricand, opozant, ornitorinc, pacient, pedant, picant, racord, recipient, riscant, revers, sacrosant, secant, spirt, start, taciturn, terţ, timp, tarmunt, restaurant, omniprezent.

Unul dintre jocurile mele preferate in copilarie era Fazan, mai ales in zilele ploioase, cand aerul umed umplea plamanii, iar eu stateam in scara blocului alaturi de prieteni, imbracata intr-o rochita frumoasa. Nu stiu cum, dar reuseam mai mereu sa castig, chiar si cand jucam cu copii mai
mari decat mine. Nu cred ca mai este cineva in tara asta care sa nu cunoasca regulile acestui joc simplu:
Cineva propune un cuvant, urmatorul jucator formeaza un alt cuvant cu ultimele doua litere din primul cuvant, al treilea jucator formeaza un alt cuvant, cu ultimele doua litere din al doilea cuvant si tot asa pana cand unul dintre jucatori este incuiat, adica din ultimele doua litere nu poate forma un cuvant. Atentie: la jocul fazan nu este permis sa inchizi din prima runda!
Ex: Caramele- Legat- Atras- Aspru- Rusesc- Scorpion- Onest- Stramb.
Cel care nu poate forma cuvant primeste prima litera din cuvantul fazan, adica F. Primul care primeste toate literele este numit fazan si iese din joc. Pe rand vor iesi toti jucatorii care primesc literele cuvantului fazan. Castiga cel care a primit cele mai putine litere.
Dar tot de copilarie imi aminteste cuvantul fazan
si intr-o alta ipostaza. Aveam casa plina de fazani impaiati, agatati in perete cu aripile intinse sau stand cuminti pe vreun dulap, privindu-ne cu ochi ca niste minciuni de sticla. Tatal meu mergea des cu prietenii la vanatoare (nu, nu avea caini) si avea grija sa aduca acasa carnita buna, iar cateodata, cand gaseau cate un exemplar frumos, il impaia si il aseza la loc de cinste undeva in casa.
De multe ori s-a intamplat sa ofer cadou cate un fazan impaiat prietenilor, atunci cand mergeam la cate o aniversare. Sigur, nu duceam decat celor care se aratasera interesati, daca ii consideram destul de apropiati de mine. Incet, incet, casa s-a golit si am ramas fara nici un fazan. Am doar o poza furata de pe internet, pentru cei care nu stiu cum arata un fazan. :))

Un comentariu: