vineri, 5 iulie 2013

Cel mai si cea mai...

Gasesc prin revistele vechi pastrate pe aici o multime de chestii care incep cu "cel mai/cea mai..." si am impresia ca oamenii erau candva tare interesati de tot felul de recorduri voite sau castigate involuntar. Unele
sunt interesante, altele mai putin, cel putin din punctul meu de vedere.
De exemplu, se spune ca cel mai mare craniu i-ar fi apartinut soparlei taur, Torosaurus, un ierbivor ce a disparut odata cufratii sai, acum 65 milioane de ani. Craniul sau era lung de 3 m, in conditiile in care tot corpul avea in jur de 7,6 m. Nu garantez ca aceste date reprezinta adevarul, pentru ca revista din care sunt luate nu era de specialitate, ci vindea niste amarate de integrame, de multe ori tiparite gresit. Tot acolo scrie ca Torosaurus cantarea pana la 8 tone si traia pe teritoriul unde astazi se afla statele Montana si Texas.
Cea mai lunga eclipsa de soare a fost de 7 minute si 31 secunde. La fel, informatiile sunt de rahat, incomplete si nedovedite cu vreun material. Nu stim cand a avut loc. A mai fost una aproape la fel de lunga, despre care ni se spune ca s-a produs la 20 iulie 1955 si a durat 7 minute si 8 secunde. O alta eclipsa cu durata de 7 minute si 29 secunde este asteptata sa aiba loc in mijlocul Atlanticului pe 16 inliu 2186.
Cel mai greu luptator de sumo (rikishi) inregistrat este samoanul Salevaa Atisanoe, zis si Konishiki, din Hawaii. Cantarea 267 kg la concursul de la Ryogoku Kokugigan (Arenele Nationale) din Tokyo, pe data de 3 ianuarie 1994.
Cele mai valoroase picioare din lume: in anul 1952, actrita americana Cyd Charisse si-a asigurat picioarele pentru suma de 5 milioane dolari. Cea care detinuse recordul inaintea ei era tot o actrita americana, Betty Grable, care a devenit cunoscuta ca fiind "fata cu picioare de 1 milion de dolari", in 1937.
Cel mai lung tren de pasageri inregistrat vreodata a avut lungimea de 1733 m si cantarea 2786 tone. A fost asamblat de Caile Ferate Belgiene pe data de 27 aprilie si consta in 70 de vagoane trase de o locomotiva electrica. Trenul a strabatut distanta dintre Gent si Ostende (62,5 km) intr-o ora, 11 minute si 5 secunde.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu