miercuri, 7 august 2013

Serbet de lamaie in coaja de lamaie

Serbetul de lamaie este unul dintre cele mai bune preparate dulci. Dupa ce s-a imbolnavit de hepatita, sora mea a fost sfatuita sa renunte macar pentru o perioada la dulciurile din comert, dupa care era innebunita.
Mult s-a chinuit mama pana cand a invatat sa ii faca serbet, asa cum o sfatuise medicul. Dar a reusit si vreo cativa ani nu ne-a lipsit din casa delicatesa asta.
Pentru serbetul de lamaie avem nevoie de:
1 si 1/4 kg zahar, 4 pahare de apa, o lamaie, optional zahar vanilat.
Zaharul impreuna cu cele patru pahare de apa se pune la fiert la foc foarte mic. Dupa ce se topeste zaharul, se da focul tare, se ia spuma ca la dulceata si se fierbe pana cand se leaga bine. Ne putem da seama daca serbetul este fiert punand o picatura pe o farfurioara rece. Daca picatura se intareste, sebretul este gata. Il vom vedea facand multe balonase deasupra, diferite fata de cele de la inceputul fierberii.
Din cand in cand, in timp ce fierbe, stergem marginea cratitii cu o carpa umeda sau cu o jumatate de lamaie, pentru ca zaharul depus pe margine sa nu zaharisesca serbetul. Optional, se poate adauga putina vanilie, pentru un plus de aroma.
Cand consideram ca a fiert, dam oala jos de pe foc, asteptam ca serbetul sa se raceasca putin, apoi incepem sa il frecam cu o lingura de lemn sau un facalet. Cand amestecul incepe sa se albeasca, putem adauga putin cate putin din zeama de lamaie pe care am strecurat-o in prealabil. Unii adauga si coaja rasa de lamaie, pentru a da serbetului o aroma mai puternica de lamaie.
Serbetul se lasa la racit, apoi se freaca iar pana cand devine mat. Atentie! Se freaca intr-o singura directie.
Acest preparat poate fi servit imediat in jumatatile de lamaie goale, ramase dupa folosirea sucului. Ceea ce ramane se ambaleaza in borcane curate, uscate, pe care le capsam si le depozitam in camara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu