luni, 12 august 2013

Instinctul de conservare al cainelui

Instictul de conservare. Are mai multe forme de manifestare, care confirma  obiceiuri ancestrale bine inradacinate de pe vremea cand cainele era doar un lup ce isi iubea libertatea si viata si avea grija sa si
le pastreze. Cainele stie sa evite golurile, circulatia, apa adanca, zgomotele stridente. Observati cum isi alege, atunci cand se culca, o pozitie cu fata spre locul deschis, pentru a putea supraveghea zona. Este ca ati observat, chiar daca nu intotdeauna ati constientizat motivul pentru care o face?
Frica de ger il face sa-si scormoneasca culcusul inainte de culcare. In salbaticie, cand animalele sunt obligate sa isi faca un culcus in care sa se vare colac pentru a pierde cat mai putina caldura si a se feri de vant, tot asa procedeaza, adancind putin locul si culcand iarba roata in jur. Domesticit, cainele nu si-a pierdut instinctul de conservare si, daca il veti urmari cu atentie, veti remarca felul in care se cuibareste atunci cand se pregateste de culcare.
Acoperirea mirosului propriu in scopul pierderii urmei - o actiune de multe ori necesara in salbaticie- poate fi inca observata atunci cand cainele arunca cu picioarele din spate pamant peste semnul pe care l-a lasat urinand sau facandu-si nevoile. Aceasta camuflare, atunci cand are loc in prezenta altor caini, unii o interpreteaza drept o incercare de impunere a cainelui in ochii celuilalt.
Tot pentru pierderea propriei urme, era folosita in vremuri ancestrale  rostogolirea si frecarea spinarii in putreziciuni, piei de animale moarte, chiar si in fecale. Aceasta apucatura, greu de infranat, se manifesta in mod surprinzator chiar si la cei mai "educati" caini si mai mereu se soldeaza cu o baie zdravana la revenirea acasa. Nu se recomanda sa-i pedepsiti pentru aceasta actiune, cel mai bine este daca supravegherea dumneavoastra discreta in timpul  plimbarii ii va feri de asemenea tentatii.
Nu este cazul sa incercati sa le starpiti aceste obiceiuri, purtate in timp din tata in fiu, intr-un mod inconstient. Ele va vor aminti ca animalul vostru de companie are, in arborele genealogic, strabuni care isi iubeau libertatea. Respectati-va cainele, iubiti-l si el va va oferi ceea ce multi oameni nu pot: iubire si protectie!

Un comentariu: