luni, 12 august 2013

Musetelul- planta medicinala

Musetelul sau romanita este folosit inca din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale medicinale. De la musetel se folosesc florile care au urmatoarele proprietati: antispastice, antiinflamatorii,
antialergice, anestezice, cicatrizante, carminative, antiulceroase, antitoxice, stomahice si antiseptice.
Poate fi folosit in tratarea gastritei, ulcerului gastric si duodenal, dispepsiilor, diareelor, colitelor, recto-colitelor, infectiilor urinare, afectiunilor pielii, infectiilor ale cailor respiratorii superioare si sinusurilor.



Pentru administrare interna se pregateste o infuzie din o lingurita la o cana cu apa. Se beau doua-trei cani pe zi. Intra in compozitia ceaiului anticolitic, a ceaiului gastric numarul 2,  a ceaiului contra colicilor pentru copii, a ceaiului pentru gargara si a ceaiului sudorific.
In faza acuta a infectiilor cailor respiratorii superioare si a sinusurilor se pot face inhalatii cu infuzie de musetel.
Pentru aplicatiile externe sub forma de comprese se foloseste o infuzie din o lingurita la o cana de apa.
Nu cred ca mai este cineva care sa nu fi auzit de miraculosul musetel. nu cred ca mai are nevoie de prezentare, nu cred ca trebuie sa mai conving pe cineva de beneficiile pe care acesta micuta planta ni le ofera. Poate fi gasit inca din primavara in curtile oamenilor, pe campuri si de la el culegem doar floarea, car se rupe usor cand este prinsa intre doua degete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu