vineri, 19 septembrie 2014

Samuraiul - poveste, simbolism, cadou

Mult timp dupa ce am aflat de existenta teatrului nô m-au bantuit imagini ale actorilor japonezi, impresionata fiind de felul in care isi lasa picioarele sa alunece pe scena intr-o miscare numita suriashi, cuvant care inseamna "talpile care ling", un mod artistic de a spune ca picioarele lor nu parasesc podeaua. Greu de inteles pentru europeni acest teatru incarcat de simbolistica, la fel cum greu ne este sa intelegem mentalitatea si onoarea vechilor samurai, luptatori medievali apreciati in intreaga lume pentru curaj, considerati modele supreme ale desavarsirii japoneze. 

Revenind pentru o clipa la teatrul nô, vreau sa amintesc faptul ca intreaga coregrafie este bazata pe miscari stilizate si codificate, avand valente specifice, imposibil de inteles pentru profani. De exemplu, o mână ridicată lent la nivelul ochilor, dar fără să îi atingă, semnifică lacrimi. Mişcările unui evantai au şi ele nuanțe diferite. Când evantaiul este deschis şi ascunde masca e semn de somn. Dar evantaiul poate fi deschis, închis, ridicat deasupra capului, culcat la orizontală, aruncat în față, fiecare gest semnificând, pe rând, a asculta, a gândi, a privi luna, apa, etc. Atata complexitate si atata atentie la fiecare detaliu nu vom intalni probabil in nici o alta cultura, la fel cum nu vom gasi nicaieri atat de pronuntat ca la samurai simtul datoriei.

Samuraii au ridicat la un nivel unic ideea de onoare, de sacrificiu pentru suzeran, de respect fata de cuvantul dat, de dispret fata de moarte. Impresionanta mi s-a parut mereu povestea ce se leaga tot de teatru, reluata in fel si chip in Japonia, simbolizand mereu acelasi lucru: codul de onoare al samuraiului.

Palatul unui nobil japonez a luat intr-o zi foc din neglijenta samuraiului care era de serviciu. Somptuoasa cladire adapostea o faimoasa pictura, mandria seniorului, comoara lui cea mai de pret, reprezentandu-l pe primul patriarh al budismului zen, cel care a adus artele martiale in China, arte care s-au dezvoltat mai tarziu  si in Japonia. Vazand nenorocirea ce s-a abatut asupra stapanului din cauza neglijentei sale, samuraiul s-a napustit in flacarile nervoase ce mistuiau palatul. A recuperat pretioasa panza, dupa care a observat ca toate iesirile fusesera blocate de focul nemilos. 

Nemaigasind alta solutie, samuraiul a ales sa faca un ultim sacrificiu pentru seniorul sau. Si-a rupt manecile chimonoului, a impachetat panza in ele, apoi si-a despicat propriul trup cu sabia, dupa obiceiul castei sale. A ascuns valoroasa pictura in rana sangeranda chiar inainte de a fi inghitit de flacari. Cand incendiul a fost stins, l-au gasit mort pe samurai, ars. Dar pictura era intreaga, neatinsa de foc, salvata cu pretul unei vietii. Onoarea samuraiului era si ea intacta, codul fusese respectat.

Daca si voi apreciati cultura nipona, daca v-ati dorit macar pentru o clipa, in viata, sa fi avut sansa de a intra in casta samurailor si de a va bucura de respectul pe care il primeau ei, daca v-ati dorit vreodata sa intelegeti povestile si simbolismul japonez, daca pur si simplu va place sa admirati statuete bronz si doriti sa fiti vegheati permanent de un brav samurai luptand pentru onoare, daca doriti sa bucurati o persoana ce iubeste toate aceste simboluri, acum aveti ocazia sa va impliniti visul sau sa oferiti un excelent cadou celor dragi, caci pe MyMan.ro va asteapta o minunata statueta lucrata din rasina si placata cu bronz, simbolizand maretul samurai. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu