miercuri, 18 septembrie 2013

Galusti cu prune (gomboti)

Unul dintre cele mai simple si de efect deserturi de toamna cred ca sunt galustile cu prune, numite uneori gomboti, desi eu nu stiu daca este sau nu vreo diferenta. Este un dulce care se prepara relativ usor si care are marele avantaj de a nu fi foarte
dulce.
Aluatul: 1 kg de cartofi, 2 oua, 300 g faina. Se fierb cartofii ca pentru piure, se paseaza, se amesteca cu cele doua oua si cu faina.
Pesmetul: poate fi cumparat de aici sau facut in casa din paine uscata, data prin masina de tocat. Se pune pe foc in foarte putin ulei sau unt si se amesteca pana cand se rumeneste. Cand este aproape gata se adauga zahar. La o paine uscata eu pun cam 200 g zahar.
Prunele: 1 kg de prune rupte putin, atat cat sa poata fi scos samburele.
Cand aluatul este gata se rup din el bucatele cat o caisa, se tavalesc usor prin faina, se intind cat sa incapa in interior pruna, care se inveleste in acest aluat. Se roteste in palma pana capata forma rotunda si se pune intr-o oala cu apa si putina sare, doar atunci cand apa clocoteste. Dupa ce galustile (puteti pune cate incap pe fundul oalei) se ridica, se mai lasa la fiert cam 5 minute.
Galustile cu prune se scot cu o spumiera, se tavalesc prin pesmetul cu zahar si se aseaza pe farfurie. Pofta buna!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu