joi, 21 noiembrie 2013

Alimentara de altadata

Ma trec toate transpiratiile de nervi atunci cand aud in jurul meu oameni care se plang de vremurile de altadata, de perioada comunista, multi dintre ei fara sa fi trait in acea perioada, ci
doar indoctrinati de catre parinti sau bunici. Imi vine sa tip la ei, sa ii scutur, sa ii trezesc la realitate, sa le amintesc sau sa ii fac sa vada ce a insemnat cu adevarat perioada comunista pentru acest popor.

Nu o fac, pentru ca nu am timp de polemici interminabile si mai ales fara sens. Stiu din experienta cat este de greu sa ii scoti din cap unui om idei care i-au fost bagate in copilarie si cat timp iti poate rapi o asemenea discutie. Ce sa le mai spui, cand vezi ca nu isi dau seama cat de umilitor era sa nu iti poti spune parerea sincera despre ceea ce se petrecea, cat de dureros era sa iti trimiti copiii noaptea sa stea la cozi pentru un kilogram de carne? 

Nu le spui nimic, ii lasi sa traiasca in prostia lor! Stiu, nici asa-zisa democratie nu ne-a adus mari avantaje, suntem saraci si nu avem sperante, dar macar ne putem striga oful in gura mare, ne putem descarca tensiunile care se acumuleaza, avem acces la informatie si daca intr-adevar nu ne mai place, putem zbura peste granita, oriunde in lume ni se va parea ca este mai bine si mai potrivit pentru noi.

Celor care inca ridica in slavi perioada comunista, epoca de aur, vreau sa le transmit o mie de cuvinte intr-o singura imagine: o alimentara din acele vremuri, cand ni se bagau sub ochi afise mari pe care scria "nici o masa fara peste", pentru ca atata se gasea prin alimentare. Ah, si crevetii vietnamezi... :) Sa manance copiii vostri ceea ce se gasea pe atunci in magazine, ca eu nu vreau sa imi vad copilul petrecandu-si noptile la cozi, asa cum am copilarit eu!


3 comentarii:

  1. Şi tu acum, Vienela! În Tecuci era o formă de socializare mai ales vara. O chitară, o ţigară!
    Multe cântece s-au născut aşa, ahh şi să nu uit şi căteva scurte iubiri !
    Mie-mi place peştele! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Din primul moment te informez ca voi tine in frau avalansa de cuvinte si de... de... de! la adresa celor care croncane ca in era comunista era mai bine! Dar mi-am spus parerea si atunci! Am luat-o! Rau! Dar am spus ce ma doare! Si m-a durut! :)) Azi, cand aud pe unul ca era mai bine atunci il intreb de ce? Imi zice ca-si putea cumpara mancare! Si acum nu poti? Nu, ca-i prea scumpa! Il intreb daca o conserva de peste isi poate cumpara! Zice ca da! Si-i spun s-o cumpere! Ca din alea gasea pe vremea cand zice el ca era mai bine!
    Altul se plange ca nu are caldura la calorifer iar daca are e prea scumpa. Ii zic sa renunte la incalzirea centrala sau la orice sursa de incalzire! Esti nebuna?! exclama - o sa murim de frig in casa! Pai, pe vremea cand zici ca era mai bine era frig oricum! Care ar fi diferenta?
    Mai sunt unii care injura de mama focului ca anul acesta le-au oprit curentul de trei ori! Si-i zic ca pe vremuri - cand el zice ca era mai bine - curentul se oprea zilnic, pentru ore si ore si ore... De ce acum nu i se pare ca-i bine dar e nostalgic dupa binele de atunci?! :)
    Aici ma opresc! :)) Te rog sa retii: am tinut in frau avalansa! :)
    Zile fericite iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Subscriu Diana ! Foarte bună analogie !

    RăspundețiȘtergere