De la momentul in care tara noastra a intrat in UE, tuturor cetatenilor le este garantat dreptul la ingrijiri medicale in caz de evenimente neprevazute, in caz ca este vorba despre o scurta calatorie si daca si-au facut din timp asigurare de calatorie. Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (CEASS) permite
acceasul la tratamente medical de urgenta, iar specialistii recomanda incheierea unei asigurari medicale de calatorii in strainatate, lucru care prezinta urmatoarele avantaje:
-decontarea cheltuielilor se face direct;
-in asigurare pot fi incluse si riscuri nespecificate si neacoperite de CEASS;
-decontarea cheltuielilor facute pe medicamente;
-valabilitate in majoritatea tarilor lumii;
-societatea de asigurare se obliga sa pastraze legatura cu asiguratul 24 de ore din 24 si sa il asigure pe intreaga perioada, in caz de necesitate.
Primul meu pas in afara tarii a fost facut cu stangul. Nu cunosteam bine legile. Se intampla cu cateva luni inainte de 2007, pe cand nu eram inca in Uniunea Europeana. Mi-am cumparat bilet de avion, insa mi s-a parut ca ar fi o risipa sa dau bani si pe asigurarea medicala de calatorie, asa ca nu am cumparat. In aeroport, surpriza. In scurt timp avinul urma sa decoleze, iar eu nu aveam voie sa urc in el din cauza ca imi lipsea asigurarea medicala.
M-am vazut nevoita sa o platesc in aeroport si am simtit ca intru in pamant de rusine. Ma simteam precum Tarzan... Intamplarea a facut ca la scurt timp dupa ce am ajuns in tara de destinatie, s cad si sa ma lovesc urat la cotul drept. Ce m-as fi facut fara acea asigurare medicala? Mana mi s-a umflat imediat, am facut frisoane, am avut dureri cumplite. Datorita asigurarii medicale, totul s-a terminat cu bine si de atunci sfatuiesc pe toata lumea sa nu se uite la bani, sa nu ocoleasca acest aspect important al calatoriilor in strainatate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu