vineri, 10 octombrie 2014

Cainele, animal de companie

Sa ai un caine poate parea, de la distanta, o treaba tare usoara si interesanta, mai ales daca nu ai mai avut niciodata un animal de companie, fie chiar si numai un pestisor in acvariu. Abia cand te trezesti cu animalul in casa descoperi ca indatoririle sunt de fiecare clipa si ca apar mereu altele si altele, intr-un sir parca interminabil. Un caine iti intra in casa sub forma unei gagalici blanoase, cu care ai vrea sa te joci non stop. Abia seara, cand te bagi la culcare, descoperi ca are si glas, ca stie sa planga dupa mamica lui, trezind vecinii si distrugandu-ti frumusete de somn. 

A doua zi dai de altele, mai urate si parca mai grave. Nu stii ce fel de hrana caini sa ii oferi, il indopi ca pe un purcel cu tot felul de mancaruri de prin frigider, dupa care decoperi ca iti vomita pe cuvertura cea noua, ca face pipi pe covorul din sufragerie, ca lasa blana prin bucatarie si tot asa. Te intrebi daca asta ti-ai dorit si daca esti dispus sa suporti toate astea pentru o lunga perioada din viata ta. Multi renunta imediat, speriati de ceea ce le vad ochii, de ceea ce descopera ca inseamna de fapt un caine in casa.

Raman doar ei cu adevarat curajosi, cei care nu se sperie de un rahatel, de un latrat, de cateva fire de blana, de o voma scapata pe canapea sau de trezitul cu noaptea in cap. Da, pentru voi, cei care visati sa aveti un caine, trebuie sa spun ca trezitul la prima ora a diminetii si iesitul cu cainele afara va face parte din ritualul zilnic, indiferent daca ploua, bate vantul sau straluceste soarele. La fel se va intampla si in fiecare seara a vietii voastre, atata timp cat veti avea alaturi cainele. 

Un lucru foarte important atunci cand ai un caine este hrana acestuia. Multi nu stiu ce sa ii dea cainelui de mancare, il deregleaza hranindu-l cu alimente nepotrivite si apoi se intreaba de ce cainele nu se dezvolta armonios, de ce are diverse probleme. Ei bine, cainele, ca si omul, ca si orice alta fiinta vie de pe pamant, trebuie sa aiba o alimentatie cat mai diversificata, sa primeasca exact ceea ce i se potriveste si ceea ce il ajuta sa creasca frumos si mai ales sanatos. Discutia cu un medic veterinar va poate ajuta la inceput sa luati cele mai bune decizii, dupa care, incepand sa cunoasteti obiceiurile cainelui, veti fi in masura sa decideti ce ii place si ce nu, ce trebuie sa ii dati si ce nu. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu