sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Dulceata de nuci verzi traditional romaneasca

Eram adolescenta cand am gustat pentru prima data dulceata de nuci verzi. Inca imi amintesc cu placere senzatia uluitoare ce mi-a invadat simturile imediat ce prima picatura de sirop dulce-amarui-acrisor mi-a picurat pe limba. Am prins intre dinti fructul bine curatat si textura lui deosebita m-a facut sa ma intreb cum de am fost atata timp oarba, cum de nu am acordat importanta nucilor verzi, aceste minuni ale naturii. Nu stiam pe atunci ca nucile verzi sunt considerate alimente-medicament sau ca sunt atat de bogate in vitamina E. De curand am aflat ca nucile verzi aduc imbunatatiri sistemului cardiorespirator, regleaza nivelul colesterolului din sange, ajuta la mentinerea echilibrului hormonal, iar nutrientii pe care ii contine hranesc sistemul osos. In plus, miezul de nuca (de fapt axul care separa miezul in doua) are proprietati antitusive si antiinfectioase la nivelul cailor respiratorii. 


Miezul de nuca verde este gustos si crud, abia scobit din coaja lui, insa preparat sub forma de dulceata de nuci verzi traditional romaneasca devine o delicatesa la care altadata nu aveau acces decat boierii. Astazi avem ocazia de a ne face singuri, insa viata ne taraste intr-un vartej ametitor, traim pe fuga, suntem mereu grabiti, ocupati, stresati. Cati dintre noi s-ar incumeta sa parcurga toate etapele, pentru a respecta intocmai reteta de nuci verzi, ca la final sa obtina probabil cea mai gustoasa, parfumata dulceata, spectacol de culoare, arome si gusturi? Cati dintre noi si-ar mai pata mainile de iodul pe care coaja de nuca verde il lasa pe piele? Prea putini, sunt convinsa. Tocmai din acest motiv doresc ca lumea sa afle ca in tara noastra inca se mai prepara dulceata de nuci verzi intr-un mod traditional si ca poate fi cumparata gata facuta si ambalata intr-un borcan cu adevarat elegant, atragator. 



Undeva in judetul Arges exista o livada din care sunt culese nucile, la vremea cand coaja lor este verde si moale, potrivita pentru prepararea dulceturilor. Doi tineri antreprenori cu migala manufactureaza in mod traditional romanesc fiecare etapa a procesului, pregatind dulceata la ceaun pe foc de lemne, pentru ca noi sa ne putem bucura de ea fara sa depunem nici un efort. Ii putem gasi usor pe internet, ori de cate ori ne este dor de dulceata care seamana cu cea pe care o facea bunica sau cand ne dorim sa impresionam musafirii. Au ales un nume simplu, usor de retinut, ca fiecare om sa stie unde se gaseste cea mai buna dulceata de nuci verzi, adica la bunicel.ro. Mi-as dori ca numele lor sa apara si in reviste de genul gazeta de agricultura, ca vestea sa se raspandeasca mai usor. 



Iata si modalitatile prin care dulceata de nuci verzi, dar si alte sortimente manufacturate in acelasi mod pot ajunge pe masa voastra:

"1. Dati click pe produs si il adaugati in cos (plata se face atunci cand primiti comanda, NU prin transfer bancar).

2. Dati un mail la adresa contact@bunicel.ro , care sa contina comanda dumneavoastra.

3. Dati un telefon la numarul 0765233659. Vom stabili impreuna detaliile comenzii."


2 comentarii:

  1. Foarte bine, multumim pentru informatii ! Superb !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a facut cu adevarat placere sa vorbesc despre dulceata de nuci verzi si despre acesti oameni frumosi... :)

      Ștergere