marți, 12 ianuarie 2016

Filmari pentru nunta

Ma uit la cei doi oameni care zambesc din fotografia inramata. Cat erau de tineri! Astazi nu mai sunt decat sub forma de amintire pentru cei ramasi. E poza lor de nunta, singura pe care au facut-o. El pare atat de timorat in costumul negru, batos, pe care probabil l-a imprumutat de la cineva... Ei ii stralucesc ochii de fericire sub voalul alb, simbol al puritatii. Imi pare atat de rau ca la vremea cand si-au unit ei destinele, acum aproape un secol, nu au avut posibilitatea de a se bucura de filmari nunti profesionale. Mi-as fi dorit atat de mult sa vad cu ochii mei cat din traditia de altadata s-a mai pastrat pana in zilele noastre si cat s-a pierdut in praful uitarii... Daca pe atunci ar fi putut apela la filmari nunti profesionale, am fi aflat ce fel de muzica ascultau, in ce fel dansau mirii si invitatii lor, ce meniu aveau pe mese, unde se tinea nunta, cat de tare se imbatau mesenii. Am fi vazut cum era pe atunci ritualul cununiei religioase, dar si momentele amuzante, caci sigur existau si ele. De obicei acestea apar involuntar si un cameraman bun le observa si filmeaza intotdeauna.

Mai mult decat orice, mi-ar fi placut sa stiu daca mireasa din fotografia inramata a fost furata. Se spune ca obiceiul de a fura mireasa vine tocmai din antichitate. In acele vremuri tulburi, fetele erau furate pentru ca nu voiau sa se marite de bunavoie cu primul urat care le iesea in cale. Sa ne amintim pentru o clipa de Rapirea Sabinelor, sa zambim si sa multumim zeilor ca acele vremuri (si obiceiuri) au trecut si s-au pierdut. In ziua de astazi se fura mireasa cu acordul ei, insa ramane, dincolo de vreme, simbolul acestui gest: mirele trebuie sa aiba ochi numai pentru iubita lui, daca vrea sa nu o piarda. Am participat de curand la o nunta cu adevarat reusita. Am mai povestit pe undeva despre ea. Un singur lucru a facut ca respectiva nunta sa nu fie perfecta: furatul miresei. 

Prietenii mirelui au furat mireasa, insa au neglijat un aspect foarte important. Nici unul dintre ei nu a anuntat cameramanul care filma nunta, astfel ca momentul - cheie va ramane numai si numai in memoria invitatilor. Nici macar nu s-au putut bucura mult timp, caci un prieten al miresei a venit si le-a furat-o. Hotii strigau hotii! Au incercat totusi sa negocieze cu mirele. S-a pierdut si acest moment din cauza ca s-au grabit. Ei nu aveau mireasa. Nici macar cel care filma nunta nu era acolo. Aflase intre timp ca a disparut mireasa si plecase in cautarea ei, alaturi de fratele miresei. O incurcatura demna de cascadorii rasului, dar cu urmari ce ii vor face pe miri sa regrete toata viata. Mireasa a fost furata, hotilor li s-a furat mireasa, mirele a negociat intr-un mod excelent, mireasa a revenit si si-a facut o intrare spectaculoasa. Cu toate astea, nu exista o filmare facuta intr-un stil profesional de catre un cameraman. 

Candva, nu se puteau filma nuntile pentru ca nu exista aparatura sau lumea nu isi permitea luxul de a angaja un cameraman. Astazi e posibil acest lucru, toata lumea il face, dar se pot ivi si chestii neasteptate, care sa dea planurile peste cap. Daca va pregatiti de nunta, asigurati-va ca aveti si planuri de rezerva. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu