De-a lungul timpului multi oameni mi-au cerut sfaturi legate de blogging. La fel de multi m-au intrebat cine m-a invatat sa scriu si care este secretul prin care atrag oameni pe blogurile mele, cum fac sa ii tin "in poveste", dar si ce anume inteleg eu prin expresia un articol bun. Din pacate, niciodata nu am putut raspunde cu exactitate la asemenea intrebari, pentru ca nu exista un raspuns universal valabil. Cu scrisul e cam asa: te pricepi sau nu, iti pasa de parerea altora sau nu, vrei sa devii cunoscut sau nu, ai ceva de transmis sau nu. Nu s-a inventat o reteta pe care sa o poata aplica oricine isi doreste sa scrie un articol bun, pentru ca fiecare om percepe altfel un articol de calitate.
Exista totusi cateva reguli pe care trebuie sa le cunoasca oricine isi doreste sa scrie. Daca dati clic pe linkul de mai sus, acolo gasiti suficiente detalii cat sa aveti un punct de pornire. Restul ar trebui sa vina de undeva din adancul vostru. Atunci cand scrii din toata inima, din bucuria de a asterne cuvinte pe pagina si de a le oferi lumii, sa se bucure de frumusetea lor, nu poti scrie altfel decat bine.
De asemenea, cand ai un talent oarecare sau cunosti bine anumite lucruri si iti imparti cunostintele cu altii, nu poti scrie altfel decat bine si foarte bine.
In rest, ar trebui sa iti cunosti propria limba, sa o stapanesti si sa te poti juca in orice conditii cu ea. E bine sa iti imparti textele in paragrafe cat mai scurte, pentru ca cititorul sa nu se piarda firul, sa nu se rataceasca incercand sa ajunga la destinatie. Nici nu conteaza daca ai mai scris pana acum sau nu. Daca simti ca asta trebuie sa faci, daca iti doresti din tot sufletul sa scrii, atunci fa-o. Cu cat vei scrie mai mult, cu atat iti va fi mai usor, iar penita ta va aluneca mai lin pe foaie.
Un bun exercitiu este sa iti alegi o tema anume si sa scrii folosindu-te de ea doua sau mai multe texte. Vei observa ca de fiecare data va iesi altceva. Sau poti incerca sa iti alegi cateva cuvinte si sa compui un text integrand respectivele cuvinte in el. Inainte de toate cred ca ar trebui sa citesti. Nu conteaza daca alegi sa citesti articole de blog, texte din reviste, carti sau doar etichete de pe borcane. Important este sa iti bucuri ochii si sa iti lasi creierul sa asimileze informatii, sa observe cum aranjeaza altii cuvintele in pagina, cum formuleaza propozitiile, cum ajung de la introducere la incheiere trecand prin cuprins.
Ma straduiesc sa invat limba engleza. Nu o stapanesc prea bine deocamdata, asa ca m-am decis sa imi fac un blog in limba engleza. Nu imi pasa daca altii vor rade de textele mele probabil cu multe greseli gramaticale. Pentru mine este important sa exersez, sa scriu cat mai mult, caci in acest fel pot vedea in timp cat/daca am evoluat, in acest fel pot retine mai usor cuvinte, expresii, etc. Textele mele in limba engleza sunt scrise intr-un mod simplu, probabil nu prea atractiv, insa tot ma mandresc cu ele, caci acolo e munca mea, e o parte din mine, din gandurile mele, din cunostintele mele, din sufletul meu.
Ca sa raspund la una dintre intrebarile din primul paragraf... Nu m-a invatat nimeni sa scriu. Nici nu stiu cat de bine sau de prost scriu, desi multi m-au laudat de-a lungul timpului si chiar am castigat destule concursuri prin online datorita felului in care scriu. Intr-o zi m-am asezat la birou, pur si simplu, si am inceput sa scriu. Intai cu timiditate, cu jena, incordat, apoi din ce in ce mai liber, mai dezinvolt. Si de atunci nu m-am mai oprit. Uneori am scris articole bune, alteori foarte bune sau prea putin bune. Nimeni nu e perfect, nu? Inca mai scriu, despre una, despre alta, ba chiar si despre nimic. Acum, de exemplu, am vrut doar sa subliniez faptul ca poti scrie mai mult de 500 de cuvinte despre un articol bun fara sa spui de fapt nimic. :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu