Sora mea se tot plangea de la o vreme de dureri de genunchi. Mergea greu, parca temandu-se la fiecare pas, ca o batrana obosita. Genunchii ii erau inrositi si umflati. Am sfatuit-o sa nu mai stea pe ganduri si sa mearga de urgenta sa o vada un medic. Pana la urma, la insistentele mele, a cedat. A fost supusa unei serii de analize amanuntite. Diagnosticul i-a fost pus imediat (ei i se trage de la tiroida) si in acest fel am aflat o multime de amanunte despre guta si pseudoguta. Pana la acel moment nu intalnisem cuvintele guta sau pseudoguta decat in carti. Imi erau aproape necunoscute. Cu toate astea, fara sa stiu, vazusem de multe ori la oameni inflamatii care, cel mai probabil, erau cauzate de guta sau pseudoguta. Pentru cei care, ca si mine, nu stiu prea multe despre aceste afectiuni, iata cateva explicatii (luate cu ghilimele de pe site-ul clinicazetta.ro):
"Guta și pseudoguta (boala depunerii de pirofosfat de calciu - BDPC) – două tipuri de artropatii microcristaline, reprezintă afecțiuni care cauzează dureri articulare datorate cristalelor depuse la nivelul articulațiilor. Aceste cristale irită articulațiile și, în unele cazuri, tendoanele din jur, deteminând organismul să producă substanțe care tumefiază și înroșesc articulația. În cazul gutei, cristalele sunt sărurile de urați monosodați, iar în pseudogută pirofosfatul de calciu.
Guta și pseudoguta (BDPC) pot afecta și alte articulații, pe lângă cele de la mână. Frecvent, prima articulație afectată de gută este cea a halucelui (degetul mare de la picior), pe când în cazul pseudogutei, articulațiile afectate sunt de obicei cele mari, cum ar fi genunchiul sau încheietura. Atacurile de gută sau pseudogută sunt recurente.
În cazul gutei, cristalele se formează atunci când pacienții prezintă o producție excesivă sau eliminare deficitară a acidului uric. Anumite medicamente produc modificări rapide în nivelele de acid uric din sânge. Acestea includ unele medicamente antihipertensive, diuretice, anticoagulantele intravenoase precum și un medicament prescris pentru pacienții care au primit un transplant, denumit ciclosporină. Alcoolul etilic crește producția de acid uric. Guta se asociază cu hipotiroidismul, bolile cardiace și bolile renale. Atacurile de gută apar mai frecvent posttraumatic, după intervenții chirurgicale, infecții precum și după folosirea substanțelor de contrast pentru examinările imagistice cu raze X."
Sora mea a fost la acel moment tratata cu mare atentie si grija. Si-a revenit destul de repede si a putut iar sa mearga fara teama si fara dureri. Dar, asa cum probabil patesc toti cei care sufera de aceasta boala, din cand in cand durerile revin si atunci o ia de la capat. Tot pe site-ul Clinica Zetta specializata in chirurgie plastica am citit ca uneori este nevoie de operatie pentru a scapa de urmele lasate de boala. Nu stiu daca va fi cazul surorii mele, insa as dori ca oamenii ce se regasesc in descrierea de mai sus sa isi ia afectiunea in serios, sa mearga la medic si, daca e cazul, sa apeleze si la chirurgie plastica.
"• Zetta înseamnă o echipă medicală excepţională, cu peste 100 de ani de experienţă, adunaţi în mii de ore de operaţii sofisticate, autori a numeroase lucrări de specialitate şi studii, contributori la congrese profesionale internaţionale, la curent cu cele mai noi practici, generatori ai unor noi soluţii medicale.• Tehnologia de ultimă generaţie a clinicii este selectată special pentru a asigura lezarea minimă a ţesuturilor şi o recuperare mai rapidă a pacienţilor. Tot pentru cea mai bună experienţă posibilă, am ales soluţiile dedicate anesteziei, spaţiilor de recuperare, întregului mediu Zetta. Designul modern, minimalist, maximizează calitatea experienţei."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu