marți, 15 octombrie 2024

Traim romaneste, citim romaneste

 Gasisem zilele trecute o stire despre cat de putin citesc romanii nostri. Suntem ultimii in Europa la acest capitol, lucru care ma intristeaza si ma sperie totodata, caci nu poti avea copii bine educati si cu o bogata cultura generala, cu spirit critic si caracter puternic daca nu le hranesti de timpuriu mintea cu povesti din care sa invete. Dar, daca parintii nu citesc, cum am putea crede ca se vor apuca micutii lor, din proprie initiativa, sa deschida o carte?

Vreau sa va spun ceva. In afara tarii, foarte multi oameni incearca sa pastreze traditiile, sa nu se simta complet dezradacinati de pamantul-mama. Si tot la genul acesta de persoane am remarcat ca, indiferent de meseria pe care o practica in strainatate, au grija sa le ofere copiilor carti in limba romana. Cum s-ar spune, traim romaneste, citim romaneste, caci numai asa ne vom putea pastra radacinile si vom putea transmite mai departe, generatiilor viitoare, spiritul romanesc. 

De ce oare nu fac acelasi lucru si cei care traiesc acasa, in Romania? De ce sunt atat de putini cei care citesc si care se preocupa de educatia copiilor? De ce nu sunt ei primele exemple pentru pruncii lor? Exista atat de multe carti de povesti care asteapta sa fie descoperite, citite si iubite! Sa traim romaneste, dragi parinti, si sa citim romaneste, sa ne documentam pe cat mai multe subiecte, sa ne bucuram de povestile imaginate de altii si sa le imbogatim copiilor cultura generala. 

Stiu, unii imi vor spune ca pretul cartilor a crescut atat de mult, incat ele au ramas accesibile pentru prea putine persoane. Eu va spun, din proprie experienta, ca atunci cand iti doresti cu adevarat sa citesti si sa ii oferi copilului tau o buna educatie, gasesti intotdeauna bani ca sa cumperi carti, chiar daca te rupi din alta parte, chiar daca pentru asta faci sacrificii. Noi, romanii, suntem invatati sa jonglam cu banii, sa ii invartim in asa fel incat sa acoperim cu putin cat mai multe nevoi. Trebuie doar sa vrem sa includem si cartile pe lista de prioritati. 

Traim romaneste, citim romaneste, fie online, fie imprumutand de la biblioteca, fie de la prieteni, fie cumparand, oriunde in lume ne-am afla si oricat de putin am castiga. Sa le daruim copiilor cele mai frumoase cadouri de Craciun, sa le daruim carti de povesti, sa le daruim sansa de a avea o viata buna, o cultura generala bogata si bucuria de a descoperi, pagina cu pagina, lumi noi, personaje deosebite si notiuni dupa care sa se ghideze in viata. Daruiti copiilor carti! 

Povesti in romana pentru copii


Povești în română pentru copii


Carti de colorat pentru Halloween

Primele carti citite de copilul meu

Experienta mea de mama

Cărți de povești pentru copii, Cărți în limba română pentru copii, Povești românești pentru copii, Educația copiilor prin lectură, Importanța cititului pentru copii, Cărți pentru copii Crăciun 2024, Cărți de povești online pentru copii, Cărți ilustrate în limba română, Cărți educative pentru copii români, Tradiții românești prin lectură, Cărți de povești românești pentru copii, Promovarea lecturii la copii, Cărți de basme pentru copii, Lectura și cultura generală a copiilor, Cărți accesibile pentru copii români, Învățarea limbii române prin povești, Cadouri educative pentru copii: cărți de povești, Lectura în limba română pentru copii, Cărți românești pentru copii din diaspora, Povestiri pentru copii de Crăciun.