sâmbătă, 21 martie 2015

Proiectare autorizata pentru instalatii de gaze

Am cunoscut candva o familie. Cei doi, sot si sotie, locuiau intr-un sat uitat de lume, izolat de asa-zisa civilizatie. Lucrasera mult timp prin tari straine, cu gandul de a strange bani si de a-si ridica o casuta doar a lor, separata de cea a parintilor. Cand s-au intors in tara, au trecut de la vorba la fapta. Au cumparat materiale de constructii, au tocmai o echipa de muncitori si au pregatit cum se cuvine fundatia ce avea sa le sustina casuta mult visata. Nu au stiut si nimeni nu le-a spus ca inainte de a ridica o casa este nevoie de un arhitect, de niste planuri si masuratori facute de ingineri, ca au nevoie de autorizatie pentru instalatii gaze, apa, curent electric. Oameni simpli, de la tara, care credeau ca este suficient sa ai pamantul tau pentru a face orice doresti pe el. 

Abia cand fundatia a fost gata s-a gasit cineva sa le spuna ca au inceput lucrarile de la coada spre cap, ca fara proiect de constructie, fara aprobari si fara autorizatii pentru gaze, lumina si apa nu vor fi in legalitate. Bietii oameni nu luasera in calcul aceste aspecte, atat de importante, si aveau banii calculati pana la ultimul leut sa le ajunga pentru ridicarea cladirii, pentru materialele de constructie si pentru muncitorii ce i-ar fi ajutat sa isi duca proiectul la bun sfarsit. Vestea a cazut ca un fulger asupra lor, facand scrum visurile pe care atat de mult timp le intretinusera vii si pentru care muncisera atat de mult prin tari straine, slugi la bogatii Europei. 

Afland ca toate acele proiecte si autorizatii ii vor costa aproape la fel de mult cat costa ridicarea casei, oamenii si-au pus mainile in cap, au plans tacut in suflet si au tot refacut calculele, sperand ca banii de care dispuneau le vor ajunge pentru tot ce aveau nevoie. Nu a fost asa, desigur, nici macar dupa ce au taiat de pe hartie un dormitor si cateva ferestre. S-au vazut nevoiti sa isi amane toate planurile, sa acopere fundatia deja finisata si sa plece iar pe drumul amar al strainatatii, pentru a aduna suma necesara. Mi-a parut rau de ei, de plansul lor tacut, de planurile lor amanate, de iluziile pierdute.

De atunci am grija sa spun tuturor ca o casa nu se ridica asa usor, ca trebuie discutat inainte cu ei care se pricep, pentru a evita astfel de situatii. Cand va decideti sa ridicati o casa, mare grija: sa aveti proiectul facut de un arhitect, sa aveti bani pentru instalatia de gaze, de lumina, de apa si neaparat sa lucrati doar cu echipe care au autorizatie pentru proiectare si executie a lucrarilor necesare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu