luni, 2 noiembrie 2015

Alegerea unei cariere

Sunt parinti care incep sa se gandeasca si sa se pregateasca pentru cariera pe care copilul lor o va urma inca din perioada cand cel mic este in scutece. Unii pentru ca asa li se pare normal, sa vada ce optiuni exista si sa indrume spre ele copilul, altii pentru ca spera sa isi vada propriile visuri implinite prin copil, altii cine mai stie din ce motive. Nu spun ca e rau sa te gandesti la ceea ce va face in viata copilul tau, insa mi se pare exagerat sa faci planuri cand copilul tau inca nu stie sa formeze propozitii si inca mai face in scutece. Probabil din acest motiv exista atatia tineri care merg la serviciu fara pic de placere si care isi fac treaba fara tragere de inima. Consider ca rolul parintelui este de a indruma copilul, de a-i arata care ii sunt oportunitatile, nicidecum de a-l sili sa urmeze un drum sau altul. Ca noua, parintilor, ne place sau nu ceea ce alege copilul, e mai putin important. De fiecare data cand aud povesti despre parinti care isi duc copiii la tot felul de cursuri doar pentru a fi in rand cu lumea sau pentru ca ei, la vremea lor, nu au putut face acele lucruri, simt cum ma enervez. Lasati copiii sa aleaga singuri daca vor sa faca balet, sa picteze sau sa construiasca machete de avioane. 

Nu va nelinistiti daca puiul vostru a implinit 14 ani si nu stie ce va face in viata. Are timp sa se decida, are timp sa aleaga. Doar cei care nu vor raman pe dinafara. Toti ceilalti gasesc o portita prin care sa se strecoare in viata si sa urmeze cariera la care viseaza. Unii probabil vor alege o meserie cautata, altii poate vor urma o facultate, altii poate vor invata mai multe despre ce inseamna o cariera intrand pe site-ul www.protrain.ro. Uitati-va in jurul vostru si incercati sa vedeti cati dintre oameni sunt fericiti cu adevarat, cati dintre ei urmeaza cariera la care au visat. Stiti ca multora dintre ei le-au impus parintii sa urmeze o anumita facultate, desi ei nu aveau inclinatii spre respectivul domeniu? Stiti ca multi dintre ei si-au petrecut copilaria facand lucruri care nu le placeau, doar pentru ca asa au cosiderat parintii ca ar fi bine? Niciodata copilul nu este prea mic pentru a se putea exprima si pentru a putea fi ascultat. Daca tu, parinte, il duci la balet, desi el ar prefera sa joace fotbal, daca il duci la pictura cand el ar prefera sa cante la tobe, nu faci decat sa ii inchizi un drum, sa il dezamagesti, sa il faci sa isi piarda increderea in sine. 

Ce parinte ar dori sa faca asta copilului sau? Nici unul, as spune. Cu toate astea, din dorinta de a face bine, de a-si vedea copilul realizat, cu o cariera infloritoare si fara griji, multi parinti uita ca rolul lor nu este de a sili copilul sa le calce pe urme sau sa imbratiseze o meserie nepotrivita, ci doar de a-i ghida, de a le arata care sunt plusurile si minusurile alegerilor pe care le fac (le vor face) copii lor. Pentru mai multe informatii despre alegerea unei cariere, puteti intra pe site-ul www.protrain.ro, locul unde se ascund o multime de oportunitati si de unde cu siguranta fiecare dintre noi poate invata cate ceva sau poate urma diverse cursuri care sa aiba legatura cu pasiunile ce ne mobilizeaza in viata. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu