sâmbătă, 25 iulie 2015

Puiul de caine roade tot

Am crescut in viata asta cativa caini. Unora le placea sa roada lucruri de prin casa, altii erau cuminti si nu faceau prapadul pe care il face Bruno, dragul meu pui de caine adunat de la ghena de gunoi. Dupa calculele mele si ale doctoritei de la cabinetul veterinar, Bruno ar implini in jurul datei de 1 august 7 luni de viata, din care vreo 5 le-a petrecut la noi. 

Cinci luni in care a ros absolut tot ce a prins: pantofi, bocanci, sandale, balerini, paturi, cabluri (ultima isprava a avut loc aseara, cand mi-a ros incarcatorul de la aparatul foto, incarcator care e de tip vechi si habar nu am daca se mai gaseste pe piata), pantaloni, bluze, cuverturi, mobila, cam tot ce i-a iesit in cale. 

Culmea este ca are ajutoare de nadejde. Pisicutele mele, si in special cea mica, Ursula, urca pe mobila, dau cu labutele si arunca jos diverse obiecte, ca Bruno sa aiba permanent ceva de ros. In aceasta perioada e normal ca puiul de caine sa roada. 

I se schimba dintii si simte tot timpul nevoia de a rontai ceva. Prin magazinele de specialitate se gasesc "oase" comestibile, un fel de hrana bine presata din care sa roada in voie. Trebuie doar sa le cumparam puilor de caine si, bineinteles, sa avem grija sa nu le ratatceasca prin casa. 


Bruno al meu, pe langa faptul ca simte permanent nevoia de a roade ceva, am observat ca alege intotdeauna sa distruga lucrurile care imi apartin, mai ales in zilele in care sunt atat de ocupata incat nu reusesc sa imi fac destul timp pentru a ma juca cu el atat cat si-ar dori, adica non stop. :))) 

Sa nu va faceti griji. Puiul de caine roade tot ce prinde, insa aceasta situatie ia sfarsit imediat ce i se schimba dintii. Daca va ingrijiti sa aiba oase de ros (nu, nu le dati oase de animale, ci cumparati ceea ce se comercializeaza la magazinele de specialitate), cu siguranta pagubele vor fi minime. 

Dar si in cazul in care puiul de caine va roade lucruri prin casa, nu va suparati pe el. Este un bebelus care are nevoie de voi, care va iubeste si care va va aduce multe bucurii de-a lungul vietii lui. 


De ce puii de câine rod lucruri: Explicații și soluții pentru această comportare obișnuită

Introducere: Puii de câine sunt adorabili și plini de energie, dar, uneori, această energie se poate manifesta prin rostogolirea sau mușcarea obiectelor din jurul lor. Această comportare obișnuită este întâlnită frecvent în rândul puilor de câine și poate ridica întrebări pentru proprietarii de animale de companie. În acest articol, vom explora motivele pentru care puii de câine rod lucruri și vom oferi soluții practice pentru a gestiona această comportare.

Explorarea lumii înconjurătoare: Unul dintre motivele principale pentru care puii de câine rod lucruri este dorința lor de a explora lumea din jurul lor. Prin mușcarea și rostogolirea obiectelor, aceștia își satisfac curiozitatea și își dezvoltă abilitățile senzoriale. Aceasta este o modalitate naturală pentru puii de câine de a învăța despre mediul înconjurător și de a-și dezvolta abilitățile cognitive și motorii.


Dentarea și disconfortul gingiilor: Pe măsură ce puii de câine cresc, aceștia trec prin perioada dentiției. În această etapă, gingiile lor sunt dureroase și mâncărime, iar mușcarea obiectelor poate oferi un fel de alinare. Roind și mușcând diverse obiecte, aceștia pot ajuta la eliberarea presiunii și la ameliorarea disconfortului gingiilor.


Plictiseala și lipsa de stimulare: Puii de câine au nevoie de o mulțime de stimulare mentală și fizică pentru a fi fericiți și echilibrați. Dacă un pui de câine se simte plictisit sau sub-stimulat, poate căuta modalități de a-și consume energia. Roind lucrurile, aceștia pot încerca să-și ocupe timpul și să-și satisfacă nevoia de activitate.


Nevoia de a mesteca: Mestecatul este o nevoie naturală pentru câini de toate vârstele. Prin mestecare, câinii își mențin dinții curați și sănătoși și își întăresc mușchii maxilari. Puii de câine, în special, pot avea o nevoie crescută de a mesteca în timpul procesului de dentiție. În absența unui obiect adecvat pentru mestecat, puii de câine pot recurge la mușcarea și rostogolirea altor obiecte.

Soluții pentru a gestiona comportamentul de rostogolire și mușcare a puilor de câine:

Furnizați jucării adecvate pentru mestecat: Asigurați-vă că puiul de câine are acces la jucării speciale pentru mestecat, cum ar fi jucării de cauciuc sau oase de câine. Acestea îi vor oferi o alternativă acceptabilă pentru a-și satisface nevoia de a mesteca și de a-și elibera presiunea dinților.


Supravegheați și redirecționați: În momentul în care puiul de câine începe să rostogolească sau să muște lucruri nedorite, este important să interveniți și să îndreptați comportamentul său către o jucărie sau un obiect acceptabil. Folosiți comenzi verbale și distrageți atenția puilor de câine de la obiectele interzise.


Asigurați stimulare adecvată: Asigurați-vă că puiul de câine primește suficientă stimulare mentală și fizică. Petreceți timp de calitate cu el, jucați-vă în aer liber și oferiți-i activități interesante pentru a-i păstra mintea ocupată. Oferiți-i provocări și jocuri de inteligență pentru a satisface nevoia sa de explorare și de interacțiune.


Mențineți mediul în siguranță: În timp ce lucrați pentru a gestiona comportamentul de rostogolire și mușcare a puilor de câine, asigurați-vă că mediul în care se află este sigur. Păstrați obiectele periculoase sau valoroase departe de accesul lor și protejați lucrurile fragile pentru a evita eventualele accidente.

Concluzie: Rostogolirea și mușcarea obiectelor sunt comportamente obișnuite întâlnite la puii de câine. Acestea pot fi determinate de dorința lor de a explora, de disconfortul dentar, de plictiseală sau de nevoia de a mesteca. Cu răbdare, înțelegere și aplicarea soluțiilor potrivite, proprietarii de câini pot gestiona această comportare și pot ajuta puii de câine să dezvolte un comportament adecvat și sănătos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu