vineri, 8 august 2014

Tamplaria de lemn

Fara sa vreau, in ultimii ani am remarcat ca oamenii cu gusturi fine, artistii in general, in casele unde locuiesc si in atelierele unde lucreaza prefera ca sa aiba tamplaria de lemn. Uneori, imi vine sa le dau idei, caci iubirea omului pentru lemn dateaza din cele mai vechi timpuri si inca nu da semne ca ar sta sa apuna. Eu, daca astazi m-as decide sa scap de termopanele pe care le-au pus socri mei, as alege fara ezitare tamplarie de lemn, ba chiar mi-as face inscriptii prin casa, sub forma de mici tablouri sau direct pe peretii biroului, folosind ceva citate celebre despre lemn: Din toata lumea - numai romanii si africanii au stiut cum sa sculpteze in lemn - Constantin Brancusi citat despre sculptura in lemn.

Nici nu este de mirare ca, dupa entuziasmul de inceput, cand toti alergau dupa aluminiul sau plasticul termopanelor, ce parea imbatabil, acum multi se intorc cu coada intre picioare la tamplaria de lemn, cea care confera atata eleganta, prestanta, frumusete unei case. Lemnul,
acest dar pe care natura l-a facut planetei albastre, omului, ar putea decora fiecare fereastra, fiecare usa, fiecare casa. Sunt si voci, mai ales printre ecologisti, care spun ca tamplaria de lemn contribuie la distrugerea ecosistemelor. Nu cred acest basm, chiar nu il cred, caci defrisarile masive nu sunt facute pentru rama unei ferestre, ci din cu totul alte motive.

Sa nu uitam ca sunt tari civilizate unde pentru fiecare copac taiat sunt plantati alti doi, sunt popoare care au inteles importanta lemnului in viata omului, dar care au, totodata, respect pentru planeta, pentru cei ce vor veni. S-au inceput si la noi diverse campanii de sensibilizare, de constientizare a importantei lemnului, insa coruptia e tare greu de stopat. Sa nu dam vina pe tamplaria de lemn, ci sa luptam contra celor ce ne taie padurile pentru a construi tot felul de cladiri, pentru a exporta copacii sau cine mai stie pentru ce... Daca eu, tu, ei, ne vom pune la ferestre si la usi tamplarie de lemn, clar padurile noastre nu vor suferi.

Poate ca a sosit momentul sa invatam, si sa ne invatam si copiii, ca un copac plantat astazi ne rapeste un sfert de ora din viata, si ne da inapoi multa viata, de o mai buna calitate. Poate ca a sosit momentul sa ne infrumusetam casele cu tamplarie de lemn, dar si sa plantam copaci, ori de cate ori avem ocazia (ocaziile ni le putem face chiar noi). Unde putem comanda tamplaria de lemn? Haideti sa incercam pe site-ul Robimex, cel care primeste tot mai multe recomandari in ultimul timp. Stiti cum se intampla: eu am auzit de la o prietena, care are o prietena, care are un var, care a comandat si care a fost tare multumit... Sunt curioasa sa aflu voua cum vi se pare aceasta tamplarie de lemn...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu