duminică, 3 august 2014

Din mitologia maiasa

Ca pentru a-mi dovedi ca si jocurile cu care isi pierde timpul sunt utile, baiatul meu mi-a vorbit in aceasta dimineata despre Ah-Muzen-Cab, care ar fi unul dintre zeii maiasi ai albinelor. Adica doar i-a pomenit numele, ca din joc nu a putut afla mai multe, iar wikipedia este si ea saraca in informatii despre mitologia maiasa. Dar mi-a prins bine discutia, caci asa am ajuns sa aflu ca maiasii yucatec il venerau pe Kinich Ahau, zeul soarelui. Pana aici nimic nu pare neobisnuit, nu? 

Dar daca va spun ca acest zeu
era infatisat ca un om de varsta mijlocie, cu nasul acvilin, ochi mari patrati, sasiu si cu un incisiv in randul de sus al dintilor? Cat de ciudati si simpatici mi se par acum maiasii, tocmai pentru ca zeii lor nu ating perfectiunea mult cautata de noi!


Cred ca ma voi apuca sa caut ceva informatii mai detaliate despre legendele maiasilor, caci incep sa imi placa. Pe la ei, fecioarele nu ramaneau insarcinate doar visand, ci aveau nevoie de mai mult. De exemplu, Xquic a ajuns sa poarte in pantece pe eroii gemeni jaguar (Hun Ahpu-vanatorul si Xbalanque-pruncul jaguar) dupa ce a fost atinsa de scuipatul lui Hun Hunahpu. 



Ceva recomandari de lectura?

2 comentarii:

  1. eu nu știu dacă mă fascinează perfecțiunea în sine cât lupta pentru atingerea ei
    interesant articol, revin pentru informații noi
    :)

    RăspundețiȘtergere