marți, 8 aprilie 2014

Cum scapam de capuse

Aveam un program de lucru foarte incarcat si ajungeam tarziu acasa, asa ca baiatul meu se obisnuise ca, dupa ce iesea de la scoala, sa se opreasca la mama mea, de unde il preluam, mancat si cu temele facute,
seara. In acea perioada il adusese mama pe Miky de la Busteni. Miky era o corcitura de boxer cu husky, o splendoare de caine, jucaus, cuminte si istet. Din pacate, catelul venise bine dotat, cu zeci sau chiar sute de capuse agatate de blana. Si cum mama nu observase, baiatul meu s-a decis sa faca totul de unul singur, desi avea doar vreo 8-9 ani si nu stia nimic despre capuse.

Prima greseala: A luat cainele si l-a dus in gradina, unde era iarba mai mare si mai deasa. A doua greseala: A inceput sa smulga cate o capusa din blana animalului, apoi sa o sparga intre degete. A treia greseala: nu a spus nimanui nimic, pana cand nu am venit eu seara de la serviciu. Stiind cat sunt de periculoase uneori aceste mici vietati, ce poarta numele stiintific de Ixodida, am tras o spaima sora cu moartea, apoi am cautat repede informatii pe internet, pentru a repara ceea ce era de reparat.

Asa am aflat ca aceste capuse sunt cei mai mici acarieni, cu corpul de numai 2-30 mm, ectoparaziti ai reptilelor, ai pasarilor si mamiferelor, cu un mod de hranire hematofag (se hranesc cu sangele gazdei).  Le stiam cum arata, mai vazusem asemenea vietati agatate de blana cainilor maidanezi de prin oras. De obicei le intalnim primavara si vara, dar pot fi vazute si toamna, daca vremea este calduroasa. Tot pe internet am aflat ca este bine sa apelam la specialisti atunci cand ne confruntam cu astfel de probleme, pentru ca tratamentul impotriva capuselor presupune anumite reguli, pe care nu orice exterminator le cunoaste. 

Este necesara interventia in doua etape, prima pentru a extermina capusele vii, iar cea de a doua pentru a interveni asupra insectelor aparute din larvele depuse pana la prima interventie, cu o pauza de 14-18 zile intre cele doua interventii. Totul se executa cu pompa de joasa presiune, cu atomizorul sau cu un aparat de tip ”fogger” (imi este strain numele, dar am avut incredere deplina in expertii la care am apelat si ei si-au facut treaba mai bine decat m-as fi asteptat). Substantele folosite in aceste operatiuni nu sunt toxice omului, nici animalului de companie. Noi nu am mai avut niciodata probleme cu capusele de atunci, datorita Companiei DDD.

Recomandarea expertilor este in primul rand de a taia iarba inainte de aceste interventii, pentru o eficienta maxima. Recomandarea mea este sa nu faceti singuri aceste interventii, nici sa va bazati pe vecini sau alte cunostinte ce au impresia ca se pot descurca. Apelati la profesionistii din Compania DDD, pentru ca ei dispun de cunostintele necesare, ei au aparatura si substantele potrivite acestui tip de insecte, iar tarifele sunt mici, foarte mici, daca ne gandim cat bine ne poate face o echipa care intervine pentru a ne scapa de pacoste. Atat pentru a scapa de capuse, cat si pentru orice alta problema legata de daunatori, nu ezitati sa apelati la o Firma dezinsectie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu