miercuri, 14 august 2013

O zi din viata unui blogger

Scriam revoltata aseara ca nu ma intereseaza cei care ma judeca pentru faptul ca, din cand in cand, aleg sa scriu advertoriale. Vorbeam foarte serios! Chiar nu imi pasa de cei care, in fata sau miseleste, pe la spate, se
simt tradati din cauza ca uneori, in povestile pe care le scriu, adaug un link spre un site care ma plateste. Nu pot intelege cu ce ii deranjez... Nu recomand produse pe care nu le cunosc, nu bag mana in buzunar nimanui. Incerc sa castig niste bani stand acasa si facand ceea ce imi place; scriind.
Ceea ce fac eu (in general) se numeste optimizare SEO si se practica la scara larga in toata lumea. Am blogul bine vazut de google si ii pot ajuta si pe altii sa ajunga in primele pagini la unele cautari. Ca primesc bani pentru asta... nu e treaba nimanui. De ce as lucra gratis? Pun un link spre un anumit site, de cele mai multe ori pe unul sau mai multe cuvinte cheie. Nu imi mint cititorii, nu le promit nimic, asa ca nu vad de ce i-ar deranja.
Probabil unii sunt doar invidiosi pe cei care fac bani in online si atunci procedeaza precum vulpea cand nu ajunge la struguri, fara sa stie cata munca se ascunde in spatele acestei activitati. Este usor sa spui ca iti deschizi blog, scrii cateva articole si incep sa cada bani din cer. Nu, nu va lasati pacaliti! Banii nu pica din cer! Cu blogul nu faci bani doar pentru ca ai scris 15 articole intr-un an.
Este o munca titanica, intinsa pe o perioada lunga si nici atunci nu iti poate garanta cineva ca vei face bani. Trebuie sa scrii mult, sa scrii bine, sa fii activ de dimineata pana seara pe retelele de socializare si pe blogurile altora, pentru a te face cunoscut, pentru a descoperi oameni cu care te potrivesti, pentru a-ti hani pasiunea. Pentru ca DA, fara pasiune nu prea sunt sanse sa vina si bani.
Trebuie doar sa faci un calcul sumar pentru a intelege ca in spatele a ceea ce vezi astazi si poate te deranjeaza pe blogurile mele se ascunde o munca titanica de un an si jumatate in care nu am avut decat vreo 5 zile "libere". Cand mi-am facut primul blog nici nu banuiam ca din asta se pot scoate bani. L-am facut pentru ca imi palce sa scriu si pentru ca aveam mult timp liber.
Sa nu va faceti iluzii! In primele luni, oricat de bine si de des ai scrie, nu te baga nimeni in seama. Daca iti deschizi blog doar pentru a face bani cu el, probabil te vei plictisi inainte sa apara primul client. Dar daca scrii din pasiune si o faci des, este posibil ca dupa un timp cineva sa te vada. Sa presupunem ca te vede si iti da de lucru, ca incepi sa castigi putin cate putin. Nici asta nu este suficient.
Blogul trebuie sa aiba pe el si altceva in afara de reclame si linkuri spre site-uri, altfel vei fi scos din schema, vei da dovada de neseriozitate. Intre doua articole platite este bine sa ai cel putin trei articole care sa nu contina linkuri spre cei care te platesc. Aveti idee cata munca implica acest lucru?
Sa va dau un exemplu: astazi am publicat un guest-post pe acest blog. Linkul duce spre un site de chestionare auto. Tot astazi am primit de scris doua articole pe bani. Respectand regula pe care mi-am impus-o, de a scrie 3 nonadvertoriale intre doua advertoriale, rezulta ca doar pe acest blog astazi trebuie sa scriu 8 (opt) articole. In cazul in care doresc ca maine sau in alta zi, cand voi mai primi ceva de scris pe bani, sa am totul pregatit, in loc de 8 articole, astazi voi scrie 11 articole, din care doar pentru doua articole primesc bani.
Tot astazi trebuie sa citesc blogurile prietenilor, sa le las comentarii, sa le las un semn al trecerii mele pe la ei. Daca va veti uita in listele de pe acest blog care contin linkuri spre blogurile prietenilor, veti remarca numarul foarte mare, de peste 150 de bloguri. Nu voi putea trece pe la toti, insa ma voi stradui sa vizitezi cat mai multi.
Sa nu uitam ca am o familie, o casa care trebuie intretinuta. Nu traim cu aer, nu avem menajera, nu avem bucatareasa, nu avem ajutor extern. Casuta de e-mail este si ea plina, pe facebook tot timpul comunic cu cineva, am prieteni reali, am rude care imi solicita cateva minute din viata si cu care imi face placere sa discut.
Daca ne mai gandim ca am inca 2 bloguri pe care mi-am impus sa scriu cel putin un articol pe zi, avem deja la calcul 13 articole. Daca se intampla ca si pentru blogul de pe .ro sa primesc ceva de scris, deja intelegem ca nu ma voi misca de la calculator toata ziua. Vi se pare usor? Vi se pare ca aceasta munca este pentru oricine? Vi se pare ca doar pentru atata lucru merit sa imi intoarceti spatele?

4 comentarii:

  1. Of, fata draga pentru cine oare te necajesti tu atat de tare incat trebuie sa le dai socoteala? Ai contract cu cineva sa-i asiguri entertainment-ul de seara sau la cafeaua de dimineata? Nu le place sa nu mai citeasca, ca internetu-i mare si plin cu de toate! Nu mai pune la suflet, ca nu merita, zau! Hai, te pup, da-i incolo de rautaciosi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu una nici nu m-as fi obosit sa raspund altora...
    Dar macar te-ai descarcat? Cine are cap te iubeste si te intelege. Cine are si mai mult, invata de la tine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Și la rândul meu am deschis un blog de aproximativ 2 luni . Îmi place sa scriu și la fiecare articol sa îmbunătățesc ceva cât de puțin . Frumos articol și cumva am găsit și sfaturi pentru blog-ul meu . Succes pe mai departe și nu băga in seama oamenii incuiati la minte .

    RăspundețiȘtergere