joi, 20 iunie 2013

Piscinele de ieri si de azi

Candva, pe vremea cand eram foarte tanara, supremul in materie de casa la curte, eleganta si plina de rafinament, il reprezenta imaginea pe care o vazusem intr-o revista oarecare. O casa construita in stilul celor
de la munte, cu partea de jos din piatra de rau si partea de sus din lemn, eventual din busteni taiati in doua pe lung, cu mult gazon in curte, dar si spatii in care floricele sa zambeasca spre soare, cu un catel alergand bezmetic in intampinarea noastra, la intoarcerea de la serviciu, cu pomi fructiferi umbrind pamantul de langa gard.
Insa cel mai mult si mai mult speram ca locuinta mea sa aiba piscina. Casa cu piscina era supremul, era o expresie deja impamantenita, pe care o foloseau toti cand doreau sa descrie ceea ce planuiau sa faca in viata. Pentru ea merita sa lupti, sa te zbati, sa faci economii, ba chiar si imprumuturi. O piscina in curte arata lumii ca ai bani, ca iti permiti orice, iar tie, ca proprietar, iti oferea un loc in care sa te relaxezi fara sa iesi din curte, un loc al tau, intim, in care sa te balacesti in apa, sa inoti sau pur si simplu sa simti umezeala binefacatoare din aer in mijlocul verii toride. Ce poate fi mai placut de atat?
Inca nu mi-a reusit, inca mai visez la casa cu picina, desi acum nu mai este apanajul exclusiv al oamenilor foarte bogati. Acum orice om care munceste si are un salariu decent isi poate chema o echipa care se ocupa de constructii piscine, pentru a rezolva rapid, curat si fara batai de cap. Unde mai pui ca astazi nu mai este ca altadata, ca totul s-a modernizat si piscina nu mai inseamna doar o groapa betonata si umpluta cu apa.
Astazi piscinele au filtre, pompe, instalatii de incalzire, pot fi acoperite, iar apa este tratata, in asa fel incat totul sa fie igienic. Imi amintesc de primele piscine pe care le-am vazut la noi in tara si ma mir de rapiditatea cu care au evoluat lucrurile. Acum totul este stralucitor de curat, omul isi poate pune chiar si instalatii de iluminare, ca totul sa fie plin de romantism.
Acum cativa ani, piscina era un loc cu apa ca astepta soarele pentru a se incalzi, un loc din care adunai frunzele cazute cu grebla, un loc in care iti era frica sa iti bagi picioarele (la propriu). Astazi doar daca nu vrei nu ai piscina. Dar de ce sa nu vrei, daca tocmai ai citit despre placerile pe care ti le poate aduce?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu