marți, 9 aprilie 2013

Piciorusele

Dupa ce am invatat cum se face ochiul de lant, putem trece mai departe, la picioruse. Ele sunt formate din ochiuri de lant. Sunt diferite ca marime si forma, in functie de cate ori se ia ata pe croseta.
Piciorusul orb: se croseteaza doua ochiuri de lant, pe croseta ramanand o bucla; se introduce croseta in primul ochi de lant, trecandu-se firul din spate in fata, pe croseta formandu-se doua bucle. Se va trece ultima bucla formata prin prima bucla (fara a trece firul pe croseta). In acest fel ramane o singura bucla. Aceasta forma de piciorus este folosita mai rar.
Piciorusul simplu (obisnuit): se croseteaza doua ochiuri de lant, apoi se introduce croseta in primul ochi de lant, trecandu-se firul din spate in fata. Pe croseta vor fi doua bucle. Se trece firul prin aceste doua bucle. In acest fel ramane o singura bucla, care constituie primul piciorus scurt.
Piciorusul dublu: se croseteaza doua ochiuri de lant, se ia firul pe croseta si se introduce in primul ochi de lant. In felul acesta vor fi trei bucle pe croseta. Se ia firul pe croseta, tragandu-se doua bucle pe croseta, astfel, mai raman doua bucle. Se mai ia o data firul pe croseta si se vor trage si aceste doua bucle. Ramane astfel o singura bucla pe croseta, iar noi am facut primul piciorus dublu.

Informatii luate din cartea Laseta si broderie, de Vasilica Zidaru Popa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu