marți, 9 aprilie 2013

Ochiul de lant

La abia terminata curatenie de primavara, intr-un sertar am gasit o carte veche, unde este explicata tehnica prin care se face un mileu de macrame. Nu stiu daca mai sunt femei care sa se ocupe de
asa ceva sau fete tinere care vor sa invete si nu au de la cine. Dar ma gandesc sa redau cateva randuri din carte. Poate candva le va folosi cineva, poate vor ajuta o fata sa invete.
Totul porneste de la ochiul de lant. Pentru a-l face, infasuram ata de crosetat de mai multe ori pe degetul aratator de la mana stanga, iar la capatul firului formam o bucla, trecand firul de ata unul peste altul, de la dreapta la stanga, tinand bucla intre degetul mare si cel mijlociu de la mana stanga. Se trece croseta (care se tine in mana dreapta, intre degetul mare si aratator si sprijinita de degetele mijlociu si inelar) prin aceasta bucla, formandu-se astfel un ochi, acesta fiind primul ochi de lant. Pentru ochiul urmator se va trece din nou firul de ata pe croseta, se trage prin bucla si astfel s-a format al doilea ochi de lant.
Continuand astfel, se va forma un lant (din doua, trei sau cate ochiuri dorim). Ochiurile lantului vor fi crosetate potrivit ca largime (nu se vor croseta nici prea strans, nici prea larg).

Informatii luate din cartea Laseta si broderie, de Vasilica Zidaru Popa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu