miercuri, 30 ianuarie 2013

Catherine de Medicis, de Honore de Balzac

Mai întâi, începând din 1543, ea a avut în fiecare an câte un copil, timp de zece ani, şi s-a preocupat de obligaţiile ei de mamă în timpul acestei perioade care cuprinde ultimii ani de domnie ai lui Francisc I şi aproape toată domnia lui Henic al II-lea. Este imposibil să treacă neobservată, în această continuă fecunditate, influenţa unei rivale, care voia astfel să se debaraseze de soţia legitimă.
Această barbarie a unei politici femeieşti trebuie să fi fost unul dintre atuurile Catherinei împotriva Dianei. Lăsată astfel în afara lumii afacerilor, această femeie superioară şi-a petrecut timpul obsevând interesele tuturor oamenilor de la Curte şi ale tuturor partidelor care se formaseră acolo. Toţi italienii care o urmaseră acolo dădeau naştere unor violente suspiciuni. După execuţia lui Montecuculi, conetabilul de Montmorency, Diane şi majoritatea oamenilor politici de la Curte au fost stăpâniţi de bănuieli împotriva familiei de Medici; dar Francisc I le-a respins întotdeauna."

"Catherine, a cărei credinţa în astrologie depăşea cu mult credinţa ei în biserică, riscase totul împotriva asupritorilor ei, văzându-şi fiul murind la expirarea termenului prezis de faimoasa vrăjitoare pe care Nostradamus i-o adusese la castelul de la Chaumont."

"Pe vremea aceea, scara Luvrului se afla în Turnul Orologiului. Apartamentele Catherinei se găseau în clădirile vechi ce mai subzistă, în parte, în curtea muzeului. Scara actuală a muzeului a fost construită pe locul sălii de balet. Un balet era pe atunci un fel de divertisment dramatic jucat de toată Curtea. Patimile revoluţionare au acreditat cea mai rizibilă eroare asupra lui Carol al IX-lea, cu privire la Luvru. În timpul Revoluţiei, o credinţă ostilă acestui rege, al cărui caracter a fost denaturat, a făcut din el un monstru. Tragedia lui Chenier a fost compusă sub influenţa unui anunţ aşezat sub fereastra corpului de clădire ieşit în afară, care da spre chei. Se putea citi acolo următoarea inscripţie:
De la această fereastră, Carol al IX-lea, cumplită amintire, a tras asupra cetăţenilor francezi.
Se cuvine să-i facem pe viitorii istorici şi pe oamenii serioşi să observe că toată această parte a Luvrului, numită astăzi vechiul Luvru, care uneşte salonul cu Luvru, prin galeria numită Apollo, şi Luvru de Tiulleries, prin sălile muzeului, n-a existat niciodată sub Carol al IX-lea."

"Deşi obiceiul disimulării şi vârsta îi dăduseră Catherinei acea mască de stareţă, semeaţă şi chinuită, palidă şi totuşi plină de profunzime, discretă şi cercetătoare, atât de remarcabilă în ochii celor care i-au studiat portretul, curtenii observau câţiva nori pe acest chip de gheaţă florentin.
Nici o suverană nu s-a dovedit mai impunătoare decât această femeie, din ziua în care ea ajunsese să-i stăpânească pe prinţii de Guise, după moartea lui Francisc al II-lea."

"Dacă ar fi ştiut Catherine efectul pe care îl aveau intrigile asupra fiului ei ar fi dat oare înapoi? Ce spectacol cumplit! Acest rege (Carol al IX-lea), născut atât de viguros, devenise debil, acest spirit, călit atât de puternic, era plin de îndoieli; acest bărbat, în care sălăşluia autoritatea, se simţea fără sprijin; acest caracter ferm avea prea puţină încredere în el. Valoarea războinică se schimbase treptat în ferocitate, iar discreţia, în prefăcătorie; dragostea subtilă şi delicată a membrilor familiei de Valois se schimba într-o nepotolită patimă a plăcerii. Acest mare bărbat necunoscut, pervertit, vlăguit de miile de feţe ale sufletului său frumos, rege fără putere, având o inimă nobilă şi neavând nici un prieten, hărţuit de mii de planuri contrarii, contura portretul trist al unui bărbat de douăzeci şi patru de ani, dezamăgit de tot, ferindu-se de tot, hotărât să rişte tot, chiar şi propria viaţă. De puţină vreme, îşi înţelesese misiunea, puterea, resursele şi piedicile pe care mama lui le punea în faţa pacificării regatului; dar această lumină strălucea într-un felinar spart."

5 comentarii:

  1. Am citit cartea acum mult, mult timp! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu inca mai citesc la ea. Am vreo trei sau patru carti incepute, le rotesc in functie de dispozitie. ;)

      Ștergere
    2. Si cand mai ai timp de doua bloguri, de sot si de Ionut? :))

      Ștergere
    3. Crezi ca am timp? Sunt mereu in criza, alerg ca nebuna prin casa si din blog in blog. :))

      Ștergere
    4. Aeast roman n-e relateaza despre viata unei femei puternice ,care a stiut sa se descurce in mlastina politicii si a avut o ambitie pentru formarea unei noi lumi ,mereu insotita de niste probleme sau confruntari autoritare.

      Ștergere